Lakolk

Et badested gennem 100 år, 1898-1998

Oprettelsen af badestedet Lakolk på Rømø i 1898 var begyndelsen til turismen i Sønderjylland. Det var den omstridte og meget tysksindede pastor Jacobsen i Skærbæk, der fik ideen som et led i den nationalpolitiske kamp omkring århundredskiftet, og det er baggrunden for den turbulens, der prægede badet både finansielt og politisk indtil Genforeningen (1920).

Samtidig blev Lakolk skabt efter bemærkelsesværdigt moderne og for så vidt demokratiske principper, idet det ikke – som de fleste andre kursteder – var oprettet for overklassen, men for middelstanden. Der blev ligeledes taget vidtgående hensyn til naturen både i byggestil og den måde, man anbragte husene i klitterne, og ikke mindst gennem restriktive trafikale og sanitære forholdsregler, ligesom badet netop fremhævede værdien af frisk luft, sund kost, motion og ophold i naturen.

Bogen følger badets skæbne gennem de første stormfulde år, den rolige periode efter Genforeningen, besættelsestiden og den næsten eksplosive stigning i turismen gennem de sidste 50 år efter anlægget af Rømødæmningen (1948).

Bogen indeholder:
Personregister
Deutscher Zusammenfassung
English summary

Forfatter: H.E. Sørensen
Udgivet 1998 af Forlaget Melbyhus, Skærbæk
Grafisk produktion: Skive Offset, Oddense
ISBN 87-90512-01-4

Udgivet med tilskud fra:
Venner af Rømøs Natur
Grundejerforeningen, Lakolk
Sønderjyllands amt
Skærbæk Museum (Peter H. Petersen Legat)